Почина швейцарският учен и компютърен специалист Никлаус Вирт. Той беше на

...
Почина швейцарският учен и компютърен специалист Никлаус Вирт. Той беше на
Коментари Харесай

Отиде си създателя на езика за програмиране Паскал

Почина швейцарският академик и компютърен експерт Никлаус Вирт. Той беше на 89 години. Никлаус Вирт е основател на езиците за програмиране Pascal, Euler, Modula-2, Oberon. Прощалната гала ще се състои на 11 януари в Цюрих, съобщи Нова.

От 1982 година до 1999 година, с известни спирания, той работи в Швейцарското висше техническо учебно заведение - ETHZ. На 4 януари на уеб страницата на учебното заведение е оповестен некролог.

Никлаус Вирт е роден на 15 февруари 1934 година в Швейцария. През 1984 година получава премията " Тюринг " - най-престижната премия в света в региона на компютърните науки. Работил е в Станфордския университет, Университета в Цюрих и ETHZ. През 70-те години на предишния век създава езика за програмиране на вградени системи Ada за Пентагона.

Езиците за програмиране на Никлаус Вирт се характеризират с изясненост, елементарност и успеваемост. Разработеният от него Pascal за известно време е най-разпространеният комерсиален език за програмиране. На негова основа са създадени Object Pascal и Delphi. " През целия си живот съм преследвал задачата да разработя език, който да е допустимо най-мощен, само че в това време допустимо най-прост ", споделя Никлаус Вирт за Oberon.

Remembering Niklaus Wirth: Father Of Pascal And Inspiration To Many
— Michael Curran is an actual Person (@MichaelBCurran)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР